Publicatie in de Eyckelbergh

Er is een (door ons geschreven) artikel over onze langgevelboerderij gepubliceerd in de “Eyckelbergh”, het huis-aan-huis blad van de gemeente Bergeijk. Het artikel is hier te vinden (pagina 6). Voor het gemak is het hele artikel ook hieronder weergegeven.

Monumentale langgevelboerderij krijgt een nieuwe laag

Aan het “Walikerplein” in Walik staat een ensemble van drie langgevelboerderijen, elk ingeschreven als rijksmonument. De kleinste van deze boerderijen is na jaren van verval recent verbouwd tot een modern woonhuis.
Er is niet veel gearchiveerd over de geschiedenis van het betreffende pand. Op deze plek in het gehucht Walik (toen nog Waalwijk geheten) begint ergens tussen het midden en het einde van de negentiende eeuw de bouw van een grote houten stal met rietgedekt wolfdak.

In het begin van de twintigste eeuw wordt besloten om de houten stal ook voor bewoning geschikt te maken en wordt deze verbouwd tot een karakteristieke Brabantse langgevelboerderij. Het woongedeelte wordt met een stenen muur afgescheiden van het stalgedeelte waar de koeien staan en in een apart vertrek de werkpaarden. In het woongedeelte staat de “heerd” centraal. De aparte “goeikamer” wordt alleen bij speciale feestelijke gelegenheden gebruikt en toont de “welvaart” van de boerenfamilie, hoe gering die ook is.
Ergens in de zestiger jaren vindt een grote inpandige verbouwing plaats. Veel van de bouwhistorie gaat verloren als vinylbehang en laminaat hun intrede doen. De toenmalige bewoners, twee zussen en hun broer, allen ongetrouwd, proberen het hoofd als kleine boertjes boven water te houden. In het begin van de 21ste eeuw overlijdt de laatste bewoonster en raakt het pand in verval. Totdat zich eind 2014, na vijf jaar leegstand, nieuwe bewoners aanmelden.

In goed overleg met vertegenwoordigers van de gemeente Bergeijk en de rijksdienst voor monumenten wordt een ontwerp voor een woonhuis gemaakt dat een vierde bouwfase aan het gebouw toevoegt. Strak en modern van binnen, ingetogen van buiten, en met behoud van de schaarse authentieke elementen zoals de gebinten.

Architectenbureau Hilberink-Bosch uit Berlicum weet de wensen van de nieuwe bewoners te vertalen in een fris concept. Het ontwerp voorziet in een grote binnenruimte, met een “loft” gevoel waarin de kamers in open verbinding met elkaar staan en met open zicht op de kapconstructie en de oude eikenhouten gebinten. Twee oude metselwerk binnenmuren van de stal geven de woonkamer sfeer. Met moderne bouwmaterialen in het interieur wordt het contrast tussen heden en verleden geaccentueerd.
Enkele bouwkundige uitdagingen moeten worden overwonnen, zoals een horizontale gebintbalk die op 1.70 meter boven de vloer hangt. De zaag mag er niet in, dus ter plekke wordt de vloer verdiept en hiermee wordt een knusse TV-ruimte gecreëerd.

De kap met riet en een voet van pannen wordt geheel vernieuwd, waarbij de bestaande “knik” in de nok zichtbaar blijft. Nagenoeg alle buitenmuren blijven behouden en worden aan de buitenzijde voorzien van een nieuwe gevel van metselwerk of verticale houten latten met behoud van bestaande raamopeningen als bouwsporen uit het verleden. Nieuw toegevoegde ramenpartijen zorgen voor licht en uitzicht op het omliggende landschap.
De verbouwing is uitgevoerd door aannemer Zandenbouw uit Aarle-Rixtel en heeft anderhalf jaar geduurd. Er is gekozen voor duurzame oplossingen zoals dak- en muurisolatie met vlas. Het monument, inmiddels omringd door een natuurtuin in wording heeft met deze verbouwing een nieuwe laag gekregen waardoor het weer een toekomst tegemoet kan zien.

Frank Morselt

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

8 reacties op Publicatie in de Eyckelbergh

  1. Ans Kemperink zegt:

    Wat heb je weer een prachtig verhaal geschreven. Heel goed verwoord.
    Ook even in het krantje gekeken op blz. 6, het staat er mooi in.
    Walik even in het nieuws, heel leuk.
    Frank en Astrid, groeten uit Losser van Ben en Ans.

    Like

  2. Marly Gums zegt:

    Leuk stukje!

    Straks komen er nog kijkers langs 😉

    Groetjes,

    Marly

    Like

  3. Johan Hemmer en/of Wim Janssen zegt:

    Hoi Frank en Astrid,

    Leuk artikel, van jullie in het huis aan huisblad. Vannacht en morgen komt er voor de tuin waarschijnlijk veel regen. (en wind) . Waarschijnlijk is het bij jullie ook kurkdroog en is het water zeer welkom . Mits het niet te gek gaat natuurlijk.

    Lieve groet. Wim en Johan.

    Like

  4. Gerard en Thea Hemmer zegt:

    Ik heb met plezier en bewondering het artikel gelezen.Eindelijk kunnen jullie een punt zetten
    achter deze gigantische klus en genieten van het geheel..
    Proficiat
    Gerard en Thea

    Like

  5. Carmen zegt:

    Schitterend resultaat! Jeanne, Ruud en ik hebben ons voorgenomen een keertje op de fiets te komen! Nog 5 weken werken en dan met vervroegd pensioen dus alle tijd!
    Groetjes Carmen

    Like

  6. sophie zegt:

    Geweldig en met plezier het artikel gelezen. Hopelijk kunnen jullie nu er volop van genieten!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s