Overzicht – Ons project in de media

Zoals eerder vermeld, is ons project in 2018 gepubliceerd in twee glossy woontijdschriften: een Nederlandstalig woonmagazine (Eigen Huis & Interier) en een Duitstalig architectuur- en woonmagazine (Häuser). Daarnaast heeft de architect in 2017 een mooi portfolio artikel op internet gepubliceerd.

Alle drie artikelen zijn hieronder te lezen (copyright bij de uitgevers) door op de covers te klikken:

Eigen Huis & Interier – Februari 2018

Häuser- Oktober 2018

Portfolio HilberinkBosch Architecten – September 2017

Geplaatst in Uncategorized | 2 reacties

Häuser

Een publicatie in het Duitse woon- en architectuurmagazine Häuser. En vol trots dat we pontificaal op de voorpagina staan!

Met Murphy als “stand-in” voor Flynn, onze Ierse Terriër. Een glimp in het magazine:

Geplaatst in Uncategorized | 2 reacties

Eigen Huis & Interieur

We zijn erg trots op de publicatie van onze woonboerderij in het woonmagazine “Eigen Huis & Interieur”! Er zijn maar liefst zestien pagina’s gewijd aan ons project in het zojuist verschenen februari nummer (#1, 2018).

De fotoshoot vond vorig jaar juli al plaats. Styliste José Martens had ons interieur een klein beetje onder handen genomen met extra woonaccessoires en fotografe Inga Powilleit was vervolgens de hele dag bezig om alle ruimtes goed in beeld te brengen. Leuk detail: de hond op de foto’s is niet onze Flynn (die was toen nog niet geboren), maar Murphy, de Ierse Terriër van onze architect. En het is precies die hond geweest die ons heeft geïnspireerd tot de aanschaf van onze eigen Ierse Terriër pup. Over een paar jaar kan Flynn wellicht ook fotomodel worden?

Het magazine is nu te koop in kiosk of supermarkt. We hopen dat onze trouwe blog lezers de verkoopaantallen van het magazine flink omhoog stuwen 🙂

De cover van EH-I Februari 2018 met vermelding van de “stoere boerderij”

Voor de volledigheid willen we ook nog graag vermelden dat onze architect ons project nu ook aan zijn website heeft toegevoegd.

Geplaatst in Uncategorized | 6 reacties

Project brochure

Ons architectenbureau, HilberinkBosch architecten uit Berlicum, heeft een mooie brochure gemaakt over ons project, inclusief fraaie foto’s van exterieur en interieur.

Lees het document hier:

Geplaatst in Uncategorized | 3 reacties

Publicatie in de Eyckelbergh

Er is een (door ons geschreven) artikel over onze langgevelboerderij gepubliceerd in de “Eyckelbergh”, het huis-aan-huis blad van de gemeente Bergeijk. Het artikel is hier te vinden (pagina 6). Voor het gemak is het hele artikel ook hieronder weergegeven.

Monumentale langgevelboerderij krijgt een nieuwe laag

Aan het “Walikerplein” in Walik staat een ensemble van drie langgevelboerderijen, elk ingeschreven als rijksmonument. De kleinste van deze boerderijen is na jaren van verval recent verbouwd tot een modern woonhuis.
Er is niet veel gearchiveerd over de geschiedenis van het betreffende pand. Op deze plek in het gehucht Walik (toen nog Waalwijk geheten) begint ergens tussen het midden en het einde van de negentiende eeuw de bouw van een grote houten stal met rietgedekt wolfdak.

In het begin van de twintigste eeuw wordt besloten om de houten stal ook voor bewoning geschikt te maken en wordt deze verbouwd tot een karakteristieke Brabantse langgevelboerderij. Het woongedeelte wordt met een stenen muur afgescheiden van het stalgedeelte waar de koeien staan en in een apart vertrek de werkpaarden. In het woongedeelte staat de “heerd” centraal. De aparte “goeikamer” wordt alleen bij speciale feestelijke gelegenheden gebruikt en toont de “welvaart” van de boerenfamilie, hoe gering die ook is.
Ergens in de zestiger jaren vindt een grote inpandige verbouwing plaats. Veel van de bouwhistorie gaat verloren als vinylbehang en laminaat hun intrede doen. De toenmalige bewoners, twee zussen en hun broer, allen ongetrouwd, proberen het hoofd als kleine boertjes boven water te houden. In het begin van de 21ste eeuw overlijdt de laatste bewoonster en raakt het pand in verval. Totdat zich eind 2014, na vijf jaar leegstand, nieuwe bewoners aanmelden.

In goed overleg met vertegenwoordigers van de gemeente Bergeijk en de rijksdienst voor monumenten wordt een ontwerp voor een woonhuis gemaakt dat een vierde bouwfase aan het gebouw toevoegt. Strak en modern van binnen, ingetogen van buiten, en met behoud van de schaarse authentieke elementen zoals de gebinten.

Architectenbureau Hilberink-Bosch uit Berlicum weet de wensen van de nieuwe bewoners te vertalen in een fris concept. Het ontwerp voorziet in een grote binnenruimte, met een “loft” gevoel waarin de kamers in open verbinding met elkaar staan en met open zicht op de kapconstructie en de oude eikenhouten gebinten. Twee oude metselwerk binnenmuren van de stal geven de woonkamer sfeer. Met moderne bouwmaterialen in het interieur wordt het contrast tussen heden en verleden geaccentueerd.
Enkele bouwkundige uitdagingen moeten worden overwonnen, zoals een horizontale gebintbalk die op 1.70 meter boven de vloer hangt. De zaag mag er niet in, dus ter plekke wordt de vloer verdiept en hiermee wordt een knusse TV-ruimte gecreëerd.

De kap met riet en een voet van pannen wordt geheel vernieuwd, waarbij de bestaande “knik” in de nok zichtbaar blijft. Nagenoeg alle buitenmuren blijven behouden en worden aan de buitenzijde voorzien van een nieuwe gevel van metselwerk of verticale houten latten met behoud van bestaande raamopeningen als bouwsporen uit het verleden. Nieuw toegevoegde ramenpartijen zorgen voor licht en uitzicht op het omliggende landschap.
De verbouwing is uitgevoerd door aannemer Zandenbouw uit Aarle-Rixtel en heeft anderhalf jaar geduurd. Er is gekozen voor duurzame oplossingen zoals dak- en muurisolatie met vlas. Het monument, inmiddels omringd door een natuurtuin in wording heeft met deze verbouwing een nieuwe laag gekregen waardoor het weer een toekomst tegemoet kan zien.

Frank Morselt

Geplaatst in Uncategorized | 8 reacties

Voor en Na (deel 3)

In het laatste deel van de serie “voor en na foto’s” beginnen we op de bovenetage. Waar vroeger de bergzolder was, bevindt zich nu de hoofdslaapkamer. Op beide foto’s (voor en na) is het kleine zolderraampje een duidelijk herkenningspunt. Verder is te zien hoe in de nieuwe situatie de kap en het dakbeschot zijn vernieuwd en hoe het wolfseind aan de kopgevel is verhoogd om ruimte te creëren voor nieuwe ramen. Dit zorgt voor extra daglicht in de slaapkamer, maar deze ramen zijn tegelijkertijd aan de buitenzijde van grote houten lamellen voorzien om ze weg te laten vallen in de rieten kap.

    

Vervolgens de buitenkant. Duidelijk is te zien hoe de woonboerderij een “nieuwe schil” heeft gekregen, waarbij alleen de stenen kopgevel aan de oostkant nog origineel is, met als toevoeging een groot opliggend kozijn (een zogenaamd bloemenraam). Aan de andere zijde geeft de nieuwe houten gevelbekleding in een donkere kleur de boerderij een sobere uitstraling, met gevelopeningen verborgen achter “tralies”. De lange zuidgevel tot slot is juist helemaal opengewerkt met veel glas.
(Tekst loopt door onder de foto’s.)

    

    

    

    

    

Met deze bijdrage is een einde gekomen aan het actief bijhouden van deze blog. Bijna twee-en-een-half jaar hebben we lief en leed gedeeld over onze verbouwing. Mochten er zich in de komende maanden nog ontwikkelingen voordoen dan houden we jullie uiteraard op de hoogte.

We danken alle lezers en volgers voor hun belangstelling en reacties!

Geplaatst in Uncategorized | 8 reacties

Voor en Na (deel 2)

Vandaag bekijken we twee ruimtes, namelijk de TV-hoek en de eethoek.

Waar nu de TV-hoek is gesitueerd, stonden vroeger de koeien in een potstal. In latere jaren werd de ruimte omgebouwd tot een werkruimte en een wasruimte, zoals op de eerste foto links is te zien.  Op de foto van de nieuwe situatie is alleen nog de grote gebintbalk te herkennen die ongewijzigd is gebleven. In deze ruimte verdwijnt de balk nu in een nieuwe binnenmuur waar de TV tegenaan staat. De raampartijen op de oude foto zijn er ook nog steeds, maar bevinden zich nu in de kamer achter deze wand.

  

Dan gaan we verder met de vroegere “goeikamer”. Dit was vroeger de mooiste kamer van de langgevelboerderij en werd eigenlijk alleen gebruikt voor het ontvangen van bezoek. Een klein deel van de vloertegels hebben we terug laten komen in het gastentoilet (niet op de foto). De ruimte zelf is in de nieuwe situatie bijna niet meer te herkennen. De muur met de houten lambrizering is uitgebroken en vervangen door inbouwkasten die een open verbinding maken met de “opkamer” erachter, nu in gebruik als werkkamer. Verder is er een nieuw raam bijgekomen in de gevel links op de foto. De plafondbetimmering is gesloopt en het originele balkenplafond is hiermee weer zichtbaar geworden.

  

De volgende keer gaan we naar de bovenverdieping.

Geplaatst in Uncategorized | 3 reacties

Voor en Na (deel 1)

Afgelopen week was de officiële oplevering van de woning. Een mooi moment om de voor/na fotoserie te starten. In de komende weken laten we telkens een stukje van de woning zien, hoe het oorspronkelijk was en hoe het nu is. We beginnen vandaag met de woonkamer.

  

Woonkamer (1) voor/na

  

Woonkamer (2) voor/na

  

Woonkamer (3) voor/na

  

Woonkamer (4) voor/na

Geplaatst in Uncategorized | 2 reacties

Keuken

De beloofde “voor en na” foto’s laten nog even een paar weken op zich wachten. Het kost nog veel tijd om de woning in te richten. Daarom alvast een foto tussendoor. Onze nieuwe keuken!

20170211_111151

Geplaatst in Uncategorized | 3 reacties

Sleuteloverdracht!

Na meer dan een jaar verbouwen (voorafgegaan aan een jaar plannen maken en vergunningen verkrijgen) was het afgelopen vrijdag dan zover, na een borrel voor alle bouwers: de sleuteloverdracht! Niet dat de woning al helemaal gereed is, maar we zijn er alvast ingetrokken. Het voelt nog een beetje als kamperen in onze eigen woning, zeker omdat er nog geen toiletten en badkamers gereed zijn. Dus moeten we, net als op de camping door de modder naar buiten naar onze keet voor toiletbezoek en om te douchen.

Maar wat is het mooi geworden! Over een tijdje publiceren we foto’s in de vorm van een “voor” en “na” reportage. Maar eerst maar eens de dozen uitpakken en alles op de rit krijgen, voorlopig nog even andere prioriteiten.

Op de foto ons vaste bouwteam van Zandenbouw met aannemer Joris van der Zanden het meest rechts (Patrick ontbreekt op de foto). Zij zijn het geweest die hard gewerkt hebben om van een enorme bouwval een moderne woning te maken. Hulde, ook aan het architectenteam van Hilberink-Bosch, met Frenske Wijnen in het bijzonder!

_dsc2777

Geplaatst in Uncategorized | 3 reacties